גיאולוגיה כציור ומשחק – ביקור במכתש רמון לעומקי האדמה

גיאולוגיה אף פעם לא הייתה תחום המחקר האהוב עלי ויותר נמשכתי לשדות הרוח והתרבות אבל כמורה דרך בשטח לא יכולתי להימלט מהכרת תאוריות בהיווצרות כדור הארץ והשלבים החשובים ביצירת פניה של ארץ ישראל. גם היום אינני שולט במכלול התקופות הגיאולוגיות ומונחים דוגמת 'קרטיקון תחתון' או 'פרקמבריון' עשויים עדיין לבלבל אותי.

שיעור ציור

הקלה גדולה מצאתי כשנתקלתי במדרש חז"ל יפה שאיפשר אצלי מבט אחר על כל הנושא הגיאולוגי. בספר שמואל אומרת חנה בתפילתה המפורסמת: "אין קדוש כאדוני כי אין בלתך ואין צוּר כאלוהינו" (שמ"א,ב,ב) המשמעות הפשוטה היא שחנה מהללת את אלוהים כאל קדוש, נשגב וחזק כמו סלע. אולם התלמוד הבבלי מטעין את מילותיה של חנה במשמעות נוספת: "אין צוּר כאלוהינו. אל תקרי (תקרא) צור אלא צייר" (ברכות י.).

פירושים שונים ניתנו להסביר את עומק המדרש ולי נדמה שהוא עונה ישירות על הקושי שלי עם מדע החומרים המסובך בהזמינו אותנו להפוך כל צור לציור וכל מסלע לתמונה. את מעשה הבריאה האלוהי יכולים אנו לראות לא רק מבעד מדע מדויק ומושגים פיזיקליים אלא גם כמעשה אומנות ציורי או כסיפור שנכתב בהמשכים ואפילו כמשחק ילדים.

המכתש הגדול בעולםהמקום: מכתש רמון. אני עומד על שפת המכתש הצמוד לעיירת הפיתוח המדברית, מצפה רמון. המחזה מרהיב ועצום והירידה מרומו של הר הנגב אל תחתית המכתש היא עצמה חוויה חזקה. מדובר בירידה אל עומקי שכבות האדמה וחזרה בזמן מליוני שנה. כאן יש לנו ההזדמנות להרגיש בפלא הגדול של הבריאה. תהליכי השקעת חומרים, בליה וקימוט מתגלים כמעשה ציור שכבה אחר שכבה רוויית צבעים ומשיכות מכחול.

מכתש רמון מתפרש לאורך 40 ק"מ ומוכתר כמכתש הסחיפה הגדול בעולם. אחריו באים בתור המכתש הגדול והמכתש הקטן הסמוכים לעיירה ירוחם. כולם נוצרו הודות לשילוב נדיר של תנאים ייחודיים במשך מליוני שנים. גיאולוגים מוסמכים יסבירו זאת בפרוטרוט במושגים לועזיים מורכבים אבל אנחנו בהזמנת המדרש נעצום את העיניים ונצא למסע של דמיון מודרך אל הציור המופלא שקוראים לו: מכתש.

חול, ים ורכבת הרים

דמיינו שהנכם משחקים בארגז חול ענק. החול נעים ורך, חומק מבין האצבעות. החול נערם ונערם בזכות סחיפה של נחלים קדמונים. ערמות החול העצומות מתחילות להתקשות והופכות לאבן. אבן חול רכה יחסית מכסה את האזור.

ואז הגיע הים והכל התכסה במים. עזבנו את מגרש המשחקים של החול ועברנו לשחות בים הגדול. ובים, עושר של בעלי חיים ודגים בעלי שלד עשוי גיר. בעלי החיים שוקעים בקרקעית הים ולאט לאט נוצרת שכבת אבן חדשה, קשה הרבה יותר מקודמתה, סלע משקע ימי עשוי גיר.

אחרי המשחק בחול ובים אנחנו יוצאים לשחק ברכבת ההרים העולה ויורדת בצורה בלתי צפויה. משיכות המכחול של הצייר העולמי משלבות תזוזות חדות, סיבובים ולחיצות. כמו בסטודיו קרמיקה הופך האומן את חומר הגלם למגדל מקומר. קימוטים ולחיצות יוצרים את ההרים.

מאיגרא רמא לבירא עמיקתא

עברו מליוני שנים. אנו עומדים ממש על פסגת הר גדול שהתרומם ונבנה משכבה קשה ומשכבה רכה. כיצד הר כה גבוה הפך לפתע לבור עצום בדמות מכתש?

ציור האומנות העולמי אינו פוסק לרגע. אל משיכות המכחול ושכבות הצבע נוספו כעת שחקנים חדשים כמו הרוח וכוחות הבלייה. הראש הקמור של ההר הולך ונשחק בעודו נחשף שוב ושוב להצפות ונסיגות של הים, ללחצים והתרוממויות ולמשחקי מכחול שמביאים עימם עוד סלעים ועוד צורות מגוונות. לפני 30 מליון שנה הים נסוג לגמרי. הבלייה גדעה את ראש הקמר. שכבות האבן הקשה הוסרו ושכבת אבן החול הרכה נחשפה.

רפטינג אל הבקע

הגענו לשלב הרפטינג. אנו חותרים בתוך מערכת נהרות כבירה ששוטפים שכבות מהרי אדום ומואב לכיוון הים התיכון. בקע הירדן המפורסם טרם נוצר ולכן בדרכם מערבה השקיעו הנחלים סחף של חלוקים ואבן חול. כוחות המשחק הפנימיים בתוככי קרום כדור הארץ ממשיכים ומרימים את הרכס לכיוון מזרח תוך כדי היווצרות הבקע הגדול על בסיס השבר הסורי אפריקאי לפני 6 מליון שנה. בשל התלילות והפרשי הגבהים שנוצרו הנחל שזרם ברכס הסיר את תוכו החולי הרך של הקמר ושפך את תוכנו אל בקע ים המלח. ההר הגדול והעצום הפך לעמק גדול מוקף קירות זקופים המנוקז על ידי נחל אחד. התוצאה: נוצר המכתש.

הצייר המשעשע

אני פוקח את עיניי ומתעורר מהמסע הדמיוני. המכתש העצום נגלה לעיניי בשנית כתמונה מוגמרת בגלריה של הצייר האוניברסלי. משחקים בארגז החול, שחיה בים סוער, רפטינג בנהרות וגם משיכות מכחול רבות היוו חלק מהחוויות שעברו על האזור. על פניו נראה כאילו שום דבר כבר אינו מתרחש בו אבל עין בוחנת תזהה בנוף מקצת התהליכים שעברו עליו ושעוד יעברו. למכתש יש סבלנות. הוא נוצר במהלך עשרות מליוני שנים בשילוב נדיר של תנאים שהמדבר היבש מאפשר לנו כיום לגלות. סיפור ההיווצרות הוא מורכב יותר משאמרנו וכאמור כולל מילים לועזיות רבות בתאוריה המדעית המוסמכת. אבל אני איש של רוח ותרבות ולא מדען גדול וככזה אני רואה כאן סיפור הרבה יותר פשוט: יש כאן משחק ויש כאן מבט לסטודיו היצירה של האומן הגדול. הצור האיתן והקשה הפך לצייר משופם ומשעשע. תמיד ננסה להבין ולהגדיר אבל חשוב שנזכור שהטבע הוא, לא פחות, צייר שובב שמתנסה כל הזמן ומזמין אותנו , גם אם איננו מדענים דגולים, לחזות בפלא יופיו.

טיפ לסיור

מומלץ לפתוח במרכז המבקרים המחודש על שם אילן רמון שממחיש בצורה יפה את סיפורו של המכתש. בתוככי המכתש מסלולים רבים. שווה לבקר בקיר האמוניטים, גבעת הפריזמות והמנסרה המדגימות תופעות גיאולוגיות מרהיבות. וכמובן, לא לשכוח ביקור בעיירה השלווה מצפה רמון המציעה שירותי אירוח, סדנאות אומנות, מחול ועוד.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest