דוד מלך ישראל – תחנות בחייו של המלך דוד

"דוד מלך ישראל חי וקיים" הוא ביטוי וגם שיר ידוע שיש בו כדי להצביע על השפעתו העמוקה של המלך העברי המוכר ביותר שעיצב את תולדות העם היהודי ואף התרבות המערבית כולה. דוד המלך הוא לא רק איש ודמות. הוא גם רעיון ואידאל שהתנ"ך הפך אותו לחי וקיים מתמיד.

תחנות חייו של דוד שזורות במקומות רבים בארצנו ואנו ננדוד ביניהן מתוך חיפוש המשמעות הפנימית הגלומה בהן.

בבית לחם יהודה

חומת בטון עצומה מפרידה כיום בין פאתי ירושלים לעיר בית לחם. העיר שמונה 30,000 נפש, רובם מוסלמים, היא חלק מהרשות הפלסטינית ולא ניתן עבור הישראלי הממוצע לבקר בה. קיברה של רחל אימנו הפך שמורת טבע יהודית בצל החומות. לתוככי העיר נוהרים בעיקר צליינים נוצרים כדי לחזות במקום לידתו של ישו המונצח בכנסיית המולד. אבל אלפי שנים אחורה היינו מוצאים בשדות התבואה של בית לחם את רות המואביה שביקשה לחסות תחת כנפי העם העברי. כמה דורות קדימה ונגלה שמהאשה הנוכריה יוצא דוד בן ישי בית הלחמי, אותו מלך שגם המשיח הנוצרי מבקש זיקה אליו.

אבל דוד מעולם לא הוצג ככליל השלמות והטוהר. להיפך, כששמואל הנביא בא לבית לחם לחפש מלך חדש תחת שאול הוא רואה את צעיר הבנים, דוד, "וְהוּא אַדְמוֹנִי, עִם-יְפֵה עֵינַיִם וְטוֹב רֹאִי" (שמ"א, טז) האם היה ג'ינג'י או שמא צבע פניו היה מלא אדמומיות וחיוניות? האגדה מספרת שהצבע האדום היה כה בולט בגופו כפועל יוצא מלידה בחטא. האדום מסמל תשוקה ויצריות. ומהו החטא? חטאו של ישי אביו שבשעת זיווגו הירהר בתשוקה על שפחתו. דוד לא נולד מושלם והוא אכן מתגלה כאדם מלא יצר ותעוזה. בהמשך חייו נראה כיצד הוא נופל וחוטא פעם אחר פעם אך מעלתו היתה ביכולת להודות בטעות ולשוב בתשובה. רק אדם כזה יכול להיות גם מלך. רק מי שמזרעו של זה שמודה, שבט יהודה, שמכיר בחולשתו ולוקח אחריות.

גולי גוליית בעמק האלה

דוד הקטן הלך וגדל. כצעיר הבנים הוא נקלע למלחמה בין הפלשתים יושבי מישור החוף לבין העברים שוכני ההר. בתחילה הוא נשלח למשימות חיזוק בעורף. לבסוף הוא מגיע אל שדה הקרב בכבודו ובעצמו ומביא לעולם את המיתוס הידוע של "דוד מול גוליית". אפילו להקת כוורת העניקה בדרכה המשעשעת את הכבוד הראוי ותיארה בשיר כיצד דוד פוגע לגוליית בול בפוני. הנער הקטן והצנום אך מלא האמונה והרוח מנצח את הענק הפיזי. המקרא ממקם את הקרב הגורלי מבחינה גיאוגרפית. הפלשתים חונים "בין שוכה ובין עזקה" והעברים בעמק האלה. נסיעה על כביש 38 מכיוון בית שמש בואכה קרית גת תביא אתכם בדיוק לתל עזקה, אותו אתר המזוהה כמקום הקרב. הטיפוס על התל מלווה בשלטי פסוקים הלקוחים מסיפור הקרב ואפשר לדמיין כיצד העליה במדרגות התל אל הפסגה היא גם מטאפורה לעלייתו של דוד הקטן אל המלוכה הגדולה המחכה לו בפינה.

בקרית גת הפלשתית

ההמון מריע לדוד שניכר בצניעותו ובעוצמתו. אך כגודל ההתפתחות והצמיחה כן מתרבים האתגרים. שאול המלך מבקש להרוג את דוד ומושפע ממצבי רוח רעים וגלי קנאה שרודפים אותו. מספר קילומטרים מערבה לתל עזקה נמצא את תל צפית. התל שבולט על פני השטח ובוהק בצבעו הלבן זוהה כגת, אחת מחמש ערי הפלשתים הגדולות. מסתבר בדיעבד שקרית גת הקדומה לא באמת הייתה במיקום הישראלי הנוכחי. מהעיר גת הגיע גוליית הגתי אך גם למרבה הפלא, אליה ברח דוד, פעם ופעמיים, מפני שאול. מרוב פחדו הוא נאלץ לברוח אל שטח האויב ולהעמיד פני שוטה ומשוגע כדי לשכנע את מושל גת שלא יתכן כי זהו דוד, גיבור המלחמה.

עין גדי , נחל דוד

בכמה מבריחותיו הגיע דוד גם אל מדבר יהודה. שם באחת ממערות המסתור מצא עצמו דוד לצד יעלים ושפני סלע ואולי גם נמרים שעוד שוטטו להם אי אז. בנאת המדבר עין גדי נמצא ובצדק נחל הקרוי על שמו של דוד, נחל מפכה מים חיים ממעיינות שוקקים, מהם ככל הנראה שתה אף הוא עצמו בבריחותיו. שם גם באחת ממערות המדבר, הצליח דוד למצוא את שאול כשהוא ישן ולקרוע פיסה מבגדיו מבלי להיתפס. אך דוד לא ביקש נקמה. הוא נתן כבוד למלך הרשמי וביקש להותירו בחיים. כל כך הקפיד על כך עד שגם בקינתו הנפלאה על מות שאול ויהונתן אהובו הוא מביע ייסוריו. כל אותו זמן של מנוסה והתגוננות בונה דוד כוח צבאי משלו אך גם מתמסר הרבה לתפילה. בתהילים קמ"ב אנו קוראים: "מַשְׂכִּיל לְדָוִד בִּהְיוֹתוֹ בַמְּעָרָה תְפִלָּה. ב קוֹלִי אֶל יְהוָה אֶזְעָק קוֹלִי אֶל יְהוָה אֶתְחַנָּן. ג אֶשְׁפֹּךְ לְפָנָיו שִׂיחִי צָרָתִי לְפָנָיו אַגִּיד". דוד מתפלל על נפשו, מתגעגע למיכל וליהונתן אהוב נפשו. רבים מפרקי התהילים המיוחסים לדוד מלאים כאב ופחד וכמוהו כל קורא תהילים עד היום מחפש נחמה.

ירושלים של דוד

המלכתו הרשמית של דוד נעשית בחברון ממנה מלך שבע שנים, אך הצעד הדרמטי אירע עם המעבר לגולת הכותרת של הממלכה החדשה: ירושלים. עיר קטנה וחסרת חשיבות ללא מסורת מקודשת עתיקה הפכה פתע פתאום למוקד של תהילה. בירה חדשה מוקמת והרים סביב לה. בירת ממלכה שתאחד בין השבטים ותביא לאחדות לאומית שבשיאה אף מקדש ועליה לרגל מכל רחבי הממלכה. מגדל דוד המתנוסס מעל לשער יפו בחומת העיר העתיקה אומנם נבנה אלפי שנים לאחר מותו אבל הפך לסמל של מלכות דוד בעיר. דוד ידע מכשולים ומתנגדים אך ההצלחה האירה לו פנים. אפילו אחרי התפלגות הממלכה וחורבן שומרון נותרה לה ירושלים כסמל של חוזק ועוצמה.

בערוב ימיו הסתכל דוד לאחור וראה כמה עליות ומורדות עבר בחייו. המרדפים והבריחות, צרות מבית ומחוץ, אבשלום שמורד, בת שבע וכבשת הרש , תככים ומזימות אך גם הרבה אומץ ותעוזה ועשייה וכמיהה לאהבה ותפילה ותקווה.

קבר דוד

ודוד מת, ככל אדם בן תמותה. במשך מאות בשנים פוקדים את קיברו המזוהה לפי המסורת באתר ליד שער ציון. כמה סמלי הוא שאתר זה משלב צריח של מסגד, קבר צדיק בניחוח יהודי ומקום עליה לרגל לנוצרים הודות לחדר הסעודה האחרונה. חוקרים אומנם מטילים ספק בזיהוי המקום וסבורים שיותר מתאים שייטמן בעיר הקדומה, עיר דוד, למרגלות שער האשפות. אבל דוד אינו רק איש ודמות. הוא בעיקר אידאל וסמל שהפך לחי יותר מתמיד. עבור היהודים. ועבור כל העולם. אכן "דוד מלך ישראל חי וקיים".

ירושלים של אור (צילום: עופר הר-טוב)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest