קיסריה, ירושלים ומצדה בסיפור אחד – על הורדוס מלך יהודה
אז מה אומר לכם השם "הורדוס"? (HERODS באנגלית). האם שם של מלון בים המלח ואילת? או אולי דמות היסטורית עמומה?
מאוד כדאי שתכירו את האיש שמאחורי השם כי מיטב האתרים התיירותיים בישראל חייבים לו קרדיט, ומעבר לכך מדובר באיש מרתק עם סיפור זהות מורכב שיכול ללמד אותנו משהו על טיבו של אדם המחפש את דרכו בתוך מציאות מאתגרת.
בדיחה שלא מצחיקה את הורדוס
"יהודי נוצרי ומוסלמי עולים למטוס…" כך נפתחת בדיחה מוכרת שנזכרתי בה בעודי ניגש לכתוב על המלך הכי מפורסם מימי הבית השני, המלך הורדוס.
לא מעט מהאטרקציות התיירותיות בישראל הם פרי ידיו של האיש הזה. כדי להבין את האתרים השונים שבנה חייבים להתוודע לסיפור המורכב של זהותו האישית. מצד אחד הוא אדומי במוצאו, נצר לעם ממוצא שמי ששלט בחלק הדרומי של הארץ, מצד אחר היה יהודי בדתו ובלאומיותו, בן למשפחת גרים שאימצה את היהדות ומצד אחר רומאי מבחירה בערכיו ובהווייתו.
ערבוב של אמונות וחיפוש זהות יכול לייצר בדיחות מצחיקות אבל במקרה שלנו גם השפעה ממשית על ההיסטוריה של הארץ ועל מקומות שבהם תיהנו לטייל. זהו המקרה של הורדוס המלך ואנחנו נסייר בקצרה בכמה מהאתרים הכי מפורסמים שבנה הורדוס ונראה גם כיצד הם קשורים לתפיסתו העצמית.
פרנויה על פסגת המצדה
לא לפני הרבה שנים זכה אתר המצדה להכרה בינלאומית והוכרז כאתר מורשת עולמית.
השילוב של עתיקות מרשימות עם דרמה היסטורית מימי סוף הבית השני אל מול נופי ים המלח ומדבר יהודה הצדיקו את ההכרזה הזו. בין אם תבחרו בטיפוס במעלה שביל הנחש ובין אם תעפילו בקרון הרכבל לפסגת ההר תיכנסו בבת אחת לתקופה הרת גורל בתולדות העם היהודי.
הורדוס הוא זה שהפך את מצדה למקום מפלט מבוצר אשר שימש לאחר מותו כמבצר האחרון עבור היהודים המורדים. על ההר תוכלו למצוא את הארמון הצפוני המפואר בעל שלושת המפלסים, ארמון נוסף במרכז ההר, בית מרחץ ובורות מים אדירים, מחסנים ואף בריכת פנאי.
את מיטב הפאר הרומי הביא הורדוס למצוק שומם ונידח שישמש אותו ברגע האמת לבריחה. כאן במצדה ניתן לראות כיצד פרנויה אישית מאיבוד שלטונו על ידי מתנגדיו הרבים מבית ומחוץ הביאה לבנייה מטורפת באמצע שום מקום. לצד מצדה בנה הורדוס מבצרים נוספים באלכסנדריון, הורקניה ומכוור.
קיסריה – הלב הרומאי של ישראל
יותר מכל מקום אחר בארץ מהווה קיסריה העתיקה את העדות לדבקותו של הורדוס בעולם הרומי, עולם שהפך אותו למלך ומושל עם אוטונומיה רחבה לעשות בממלכתו כרצונו.
מה סימבולי הדבר שקיסריה המודרנית היא ביטוי לעושר וראוותנות בדיוק כמו העיר קיסריה שבנה הורדוס לפני אלפיים שנה כעיר נמל חדשה. ערי הנמל שהיו אז בשימוש היו יפו, דור ועכו. הורדוס כדרכו חשב בגדול והקים יש מאין עיר נמל חדשה שתבטא את מיטב התכנון הרומי ואת ערכיו כאות הוקרה לאוגוסטוס, קיסר רומא הגדול.
בשיטוט בגן הלאומי של קיסריה תתרשמו מההיפודרום הענק למרוצי סוסים ומאבקי גלדיאטורים, תיאטראות, בתי מרחץ, שלל פסיפסים וציורי קיר, מקדשים, אמות מים משוכללות ומזח ימי גדול לעגינת הספינות. כל זה הומצא על ידי הורדוס ושוכלל בהמשך במאות השנים אחר כך.
קיסריה –היא ליבו הפועם של הורדוס, מרכיב זהותו העיקרי כמלך בשירות האימפריה הרומית אותה העריץ וראה עצמו חלק בלתי נפרד ממנה.
ביקור פתע במערת המכפלה
אבל הורדוס לא היה רק רומאי בליבו. הוא היה יהודי, בדתו ובשייכותו לעמו ומסתבר גם שמעולם לא רצה להתכחש לכך. אומנם במקורות חז"ל הציגו את הורדוס בשל מוצאו האדומי כיהודי בעייתי, ובוודאי לא מיוחס, אבל יש לא מעט עדויות לכך שהורדוס שמר על כללי הדת היהודית (כגון אי אכילת חזיר) ובהחלט רצה להוכיח לעמו שהוא יהודי השומר על מורשתו.
המבנה הגדול המקיף כיום את מערת המכפלה שבחברון היא הוכחה טובה לכך. מדובר במבנה מפואר שהפך את המערה הפשוטה בה לפי המסורת קבורים אבות ואמהות האומה העברית (מלבד רחל) למבנה זיכרון והנצחה מונומנטלי. מדוע היה חשוב להורדוס לבנות פרויקט גדול על מערת קבורה? כנראה בשל הצורך המתמיד להוכיח לבני עמו כי הוא יהודי לכל דבר, נאמן לדת אבותיו ומחובר לזיכרון ההיסטורי שמתחיל באברהם, יצחק ויעקב. אברהם הוא גם זה שקיבל את בשורת האל היחיד והפך לאבי הגרים.
בית המקדש של הורדוס
אבל מעל חברון יש מקום שבהוויה היהודית הוא הלב הקדוש ביותר: הר הבית ובית המקדש בירושלים. לפעמים אנו שוכחים שהורדוס (כנראה יותר משלמה המלך) הוא זה שהפך את המקדש היהודי לפנינה אדריכלית שאף אדם, יהודי וגוי, לא נשאר אדיש כלפיה.
אפילו חז"ל שתיעבו את הורדוס אמרו: "מי שלא ראה ירושלים בתפארתה לא ראה כרך נחמד מעולם. מי שלא ראה בית המקדש בבנינו לא ראה בנין מפואר מעולם, מאי היא? .. זה בנין הורדוס (תלמוד בבלי מסכת סוכה דף נא)
מבית אלוהים צנוע וקטן שנבנה בימי שיבת ציון הפך הורדוס את המקדש להיכל ענק המקושט לתפארת. לשם כך היה חייב לבצע פרויקט הנדסי להגדלת שטח הר הבית וליישורו כבסיס למקדש. הכותל המערבי המפורסם כמו גם שאר הכתלים ששרדו עד היום הינם למעשה קירות התמך העצומים המקיפים את ההר.
הורדוס מן הסתם היה מתפלא לנוכח המנהג הרווח בהטמנת פתקים בתוככי הקיר שבנה אבל רצה הגורל וגם היהודי החרדי ביותר שואף לבוא ולגעת בקיר אותו בנה מי שהיה שנוא על האדוקים בזמנו. כיום ניתן לבקר במנהרות הכותל שם תחזו בפלא הארכיטקטוני הגדול ביותר בו גוש אבן במשקל 600 טון הוזז ממקומו ושימש כחלק מהכותל המערבי, פרי מעשיו של הורדוס.
הרודיון – תחנה אחרונה
נסיעה של רבע שעה מפאתיה הדרומיים של ירושלים תביא אותנו לתחנה האחרונה בחייו של הורדוס : ההרודיון. כמי שציפה בכל רגע לקטיעת חייו ושלטונו הכין הורדוס מבעוד מועד אתר קבורה מרשים שיישאר לדורות. רק בשנת 2007 נמצא קיברו המלכותי ע"י פרופ' אהוד נצר ואיפשר לסגור את מעגל חייו. ההרודיון הנושא את שמו של המלך הוא מבצר מלכותי ששימש גם עבור מאוזוליאום הקבורה אותו ניתן היה לראות מרחוק מהרי ירושלים.
מותו הביא שמחה למתנגדיו אך בפועל גרם לעליית נציבים רומיים שבינם לבין היהדות שררה רק זרות וניכור. בבוא הזמן סיר הלחץ התפוצץ והמרד היהודי הגדול בא לעולם ועמו חורבן המקדש וגלות ארוכה. הורדוס, מסתבר היה האיש הנכון לשעתו והזהות המורכבת בה חי תרמה לישראל של שנות האלפיים את מיטב האתרים התיירותיים אליהם נוהרים רבים מרחבי העולם. כן זהו הורדוס, האיש שעשה לנו היסטוריה ותיירות במו ידיו.