שנהיה לראש! הראש בגוף האדם וראשים בארץ ישראל
מסורות רוחניות מגלות לנו שהעולם הוא אדם גדול , והאדם – עולם קטן וכל מה שיש באדם יש גם בטבע שמסביב. בסדרת מאמרים אני מתחקה אחרי הקשרים שבין גוף האדם ואבריו השונים לבין ארץ ישראל על רובדיה המגוונים.
המאמר הזה מוקדש לראש.
ראש וראשון
מה משותף ל- שנה, ממשלה וגדול? התשובה היא כמובן: הראש. ראש השנה, ראש ממשלה או "ראש גדול" הם ביטויים כל כך נפוצים שכדאי לתת את הדעת אודות משמעותם המילולית. הראש, האיבר המתנוסס ככתר על גופנו, מייצג משמעויות עצמתיות של התחלה, ראשוניות, מנהיגות, הובלה וגם התבוננות וצורת הסתכלות. בחיצוניותו של הראש ממוקמים הפנים עם העיניים, האוזניים, הפה והאף שמאפשרים לנו לקלוט את המציאות דרך החושים. בפנימיותו מהווה הראש משכן למוח המופלא המשמש כמרכז בקרה לגוף כולו ולמקום משכנה של התודעה.
באותיות הא"ב זכתה אות שלמה להיקרא על שמו של הראש : האות רי"ש (בארמית=ראש) וגם בארץ ישראל נוכל למצוא את נוכחותו של הראש בהיבטים ומקומות שונים.
ראש העין – חזרה למקור
בין שיפולי השומרון לבין חוף הים התיכון זורם נחל הירקון לאורך של כ-30 ק"מ עד שנשפך לנמל תל אביב. בעבר הרחוק היה הוא נהר נקי ושוצף, כיום הוא מהנחלים המזוהמים בלב גוש דן שעובר תהליכי שיקום וריפוי. את מקורותיו של הנחל נמצא בצמוד לעיר ראש העין. הרבה לפני שהתפרסם השיר "אני מראש העין מדבר בחי"ת ועי"ן" נקרא האזור של מקורות הירקון בשם הזה (בערבית: ראס אל עין). מה פשר השם? העיניים בטבע הן המעיינות והנחלים ו"הראש" בהקשר הזה הוא ההתחלה והמקור של המים הזורמים.
כדי לפגוש את הראש של מי הירקון, את המקור הזך ממנו יוצא ונובע הכל, נלך לגן הלאומי מקורות הירקון שם תוכלו ליהנות משמורה מרהיבה עם מים צלולים, צמחי מים מיוחדים כנופר הצהוב ומיני חיים כדג לבנון הירקון שכמעט ונכחד מהעולם. שם במים הצלולים תוכלו לפגוש גם בראשן המפורסם, הראש הקטן שממנו תצא הצפרדע. ושם גם תוכלו לזכור שגם בגוף הפיזי שלנו הראש הוא שמהווה את המקור לפעילויות, לעשיה, לחיים. הראש חושב את המחשבות והגוף מוציא אותן אל הפועל. הראש הוא הסולם לשמיים כשהגוף מחבר אותו לארץ.
ראשך עלייך ככרמל – יופי של ראש
מהנחל המרכזי של מישור החוף נעבור לצפון המוריק באזור הכרמל. מגילת שיר השירים מלאה תיאורי טבע ארצישראליים ובאחד מתיאורי היופי של הרעיה נכתב :"ראשך עלייך ככרמל ודלת ראשך כארגמן" ( פרק ז). מאז ומתמיד הותיר הכרמל רושם על רואיו בשל גובהו הרם על פני סביבתו המישורית ובשל מראהו הירוק והרענן והסמיכות לים.
"ראש הכרמל" הוא השטח הנושק לים שכיום נמצא בתחום חיפה (סטלה מאריס) והתקדש עוד בתקופות עתיקות. המלך המצרי תחותמס השלישי כינהו "הראש הקדוש" ועד היום יש שרידים לקדושתו : מערת אליהו הנביא, מנזר כרמליתי ותל שקמונה העתיק למרגלותיו.
לא פלא הוא שראש הכרמל היפהפה שימש לו למשורר התנ"כי בתאורי הראש בגוף האהובה. כאן הראש מתגלה כמקור לגאווה , כאיבר בולט על פני סביבתו המבטא חן ויופי.
ראש הנקרה – אין שכל אין דאגות!
על גבול לבנון ובצמוד לחוף הים התיכון נמצא אחד האתרים היפים בארצנו: ראש הנקרה. מדובר בשמורת טבע ייחודית המזמינה אותנו לבקר במערות טבעיות שנוצרו מהמפגש המסעיר בין ההר והסלע לבין הגשם והים הנושק לו ומכה בו בעוצמה. השם נקרה הגיע מן הנקרות והמערות הטבעיות שנוצרו במשך מליוני שנים אך מה הוא הראש של הנקרות שהתגלגל בשם המקום?
לא פלא הוא שראש הכרמל היפהפה שימש לו למשורר התנ"כי בתאורי הראש בגוף האהובה. כאן הראש מתגלה כמקור לגאווה , כאיבר בולט על פני סביבתו המבטא חן ויופי.
כמו ראש הכרמל גם ראש הנקרה הוא מצוק בשולי רכס הררי ארוך ותלול שחודר אל הים. על הרכס הזה נמתח כיום הגבול עם מדינת לבנון ועל רכס זה נאלצו לגבור בעולם העתיק כדי לנוע מצפון לתוככי ארץ ישראל. בתקופה ההלניסטית והרומית חצבו מדרגות מלאכותיות ברכס הזה ליצירת מעבר נוח.
במקורות חז"ל נקרא המעבר: "סולמה של צור" ואף מתארים את כניסתו של אברהם אבינו דרך סולם זה. הראש כאן מבטא לכן לא רק יופי ועוצמה אלא גם מכשול שיש לגבור עליו. על זה נאמר שכדאי לפעמים "לאבד את הראש".
לעיתים דווקא "הראש" המתואר בספרות הרוחנית כמיינד המייצר סבל מהווה מכשול לחוויית חיים מאושרים וחשוב למצוא דרכים עוקפות-שכל, סולמות-מעבר, לחיות חיים בזרימה וללא מעצור.
ראש פינה – התחלה של תחייה
עד לפני כ-130 שנה התרכזו היהודים המועטים של ארץ ישראל בארבע ערי הקודש: חברון, ירושלים, טבריה וצפת. קשה היה לדמיין מציאות שבה יהודים פורצים את חומות הערים העתיקות ומקימים ישובים עבריים חדשים לתפארת. המצב השתנה לחלוטין עם הקמת המושבות הראשונות על ידי חלוצים שביקשו לעצב עתיד חדש ליהודים.
בראש הפינה המושבה (מצילומי יהודית גרעין-כל. מתוך אתר פיקיוויקי)
בשנת תרל"ח (1878) יצאו מספר משפחות מצפת שבגליל העליון והניחו את אבן הפינה למושבה הראשונה בארץ ישראל (מספר שבועות עוד לפני הקמת פתח תקוה) שנקראה בשם: גיא אוני. הקשיים היו גדולים ומרבית המייסדים נטשו ורק עם הגעת חלוצים מרומניה בראשותו של דוד ש"וב התחדש הישוב במקום שמעתה נקרא בשם: ראש פינה. בספר תהלים נאמר "אבן מאסו הבונים הייתה לראש פינה" ואף כאן הישוב המדולדל שכמעט ננטש הפך להצלחה ראשונה ולאבן פינה למושבות חדשות בארץ ישראל. ראש פינה המושבה מזכירה לנו את ערך ההתמדה והאמונה ביצירת מציאות חדשה. הראש כאן משמש כתשתית ובסיס לבניית בנין בר קיימא.
לסיכום, מעלתו הרבה והבלתי מעורערת של הראש בגוף האדם מופיעה גם דרך מקומות שונים בארץ ישראל בהבדלים דקים של משמעות. הראש מתגלה כמקור לתהליכים ומנוע לשפע (ראש העין), הוא גם צורה בולטת המבטאת יופי ואישיות (ראש כרמל), לא פעם מהווה הראש החושב כמכשול דווקא לזרימת החיים (ראש הנקרה) ומצד שני כמובן הוא מהווה את אבן הפינה לכל בניין ופעילות בריאה בעולם הזה (ראש פינה).
יהי רצון שנדע תמיד להיות בראש טוב, במלוא מובן המלה!