ישובים של אור ברחבי ישראל

עונת החורף התחילה והחושך גובר על האור. זהו בדיוק הזמן בו מסורות רוחניות עוסקות בהגברת האור ובטקסי הדלקת נרות מתוך הבנה שיש לאדם תפקיד חשוב בהעצמת האור בעולם. זהו גם הזמן לצאת אל מקומות מלאי אור ברחבי ישראל ולראות דרכם היבטים שונים של אור והארה.

קיבוץ אור הנר – כל אור צריך כלי
מידי ערב שבת מדליקות אשה ובת את נרות השבת ומידי חג חנוכה מתכנסים בני הבית ומדליקים יחדו נרות בחגיגה. האור עצמו הוא מושג מופשט ורוחני אך תמיד מתגלה דרך אמצעי מוחשי כדי להאיר אותו. כיום בעידן החשמל והטכנולוגיה עם לחיצת כפתור אוטומטית אנו לא חווים בעוצמה את פעולת הדלקת האור ולכן יש משמעות נפשית עמוקה לטקס הדלקת הנרות. זהו הרגע בו אנו מרגישים דרך הידיים והעיניים את רגע ההדלקה של האור והופעת הלהבה.

הנר, בצורת השעווה או שמן הזית, הוא הכלי הפרימיטיבי והעמוק שמאפשר לנו לחוש את עוצמת האור. באזור הנגב המערבי שוכן קיבוץ עם שם מעניין: "אור הנר" המשמר בשמו את חוויית ההדלקה. שם הקיבוץ הוצע על ידי זאב וילנאי והוא נגזר מאמרה מיוחדת המופיעה בתלמוד הבבלי: "קול ריחים בבורני שבוע הבן שבוע הבן, אור הנר בברור חיל משתה שם משתה שם".

הפירוש המקובל מתייחס לתקופת מרד בר כוכבא במהלכה נגזרו גזירות נגד מצוות התורה. היהודים שגרו בישובים בורני וברור חיל עשו את טקסי המילה והחתונה בסתר וכדי לפרסמם השתמשו בסימנים מוסכמים כרעש הריחיים והדלקת נרות.

קיבוץ אור הנר הסמוך לקיבוץ ברור חיל מזכיר לנו את חשיבות האמצעי הפיזי להופעת האור ואת הצורך בהדלקה ובחיבור הרוח לחומר.

אור עקיבא – נצחון של האור
גיבור התקופה של מרד בר כוכבא היה רבי עקיבא, מי שהכריז על בר כוכבא כמשיח, הוכתר בעולמם של חז"ל כמגלה סתרי תורה וכבונה מגדלים של הלכות על קוצו של יוד באותיות התורה.את תקופת חיי הבוגרים התחלתי בלימוד תורה בישיבה ציונית דתית. שם צללתי אל ים התלמוד ואל ששת סדרי המשנה המהווים את הלוז של התורה שבעל פה. במהלך הלימודים בחברותא וההתפלפלות בדברי החכמים כיכבה תמיד דמותו הבולטת של רבי עקיבא.

רבי עקיבא סלל דרך חדשה בלימוד התורה וסחף עימו תלמידים רבים. בסופו של דבר מצא את עצמו עקיבא נסרק במסרקות של ברזל בכיכרה של קיסריה ומעונה למוות כשקריאת שמע ישראל אחרונה יוצאת מפיו. עם הכנעת המרד גלו היהודים גלות קשה ויהודה חרבה סופית. רק עם הקמת המדינה העברית מחדש שבו היהודים לארצם וקיסריה העתיקה התגלתה כעבר מפואר אך לא רלוונטי. והנה דווקא מורשתו של רבי עקיבא אשר מסר את נפשו שוב התגלתה והתחדשה.

ממש מול קיסריה על דיונות החול הוקמה מעברת העולים קיסרי שהפכה לישוב ישראלי בשם "אור עקיבא". אורו של רבי עקיבא הוא תורתו, מורשתו ולהט החירות שבער בקירבו ואלה כולם מאירים ומנצחים את כל מי שרצה לכבות ולהמעיט ממנו. אור עקיבא העיר מזכירה לנו את האור הפנימי הטמון באדם ובמורשת שלו וכמו רבי עקיבא אף אנו נקראים לגלות את הערכים והאיכויות שמאירים בתוכנו ולא לפחד להוציא אותם אל האור.

אור גנוז למרגלות מירון
אם נצפין עוד לגליל העליון נגיע לישוב המיוחד "אור הגנוז" למרגלות הר מירון. היישוב הוקם בשנת 1989 על ידי קבוצת חוזרים בתשובה העוסקים בקבלה, חסידות וריפוי טבעי.

הר מירון (צילום: קרלוס הגדול ויקימדיה)

שמו של היישוב נגזר ממושג בתורת הסוד לפיו האור הראשוני של בריאת העולם נגנז ועל הצדיקים לגלות אותו ולהאיר את אורו בעולם הזה המעלים אותו. האור הגנוז הוא האור הכי נעלה ורוחני שלא ניתן לתפוס בנקל אשר משתלשל מעולמות עליונים ומחייה את הכל.

מי שגילה את הרזים כדי להשיג אותו האור היה רבי שמעון בר יוחאי, בן דורו ותלמידו של רבי עקיבא. גם רשב"י נרדף על ידי הרומאים ומצא עצמו מסתתר במערה שנים רבות. שם בתוככי המערה הוא הוריד לעולם את ספר הזוהר הנחשב כספר היסוד לכל תורת הקבלה. מידי ל"ג בעומר מצטופפים המוני מאמינים סביב מדורה ענקית וחוגגים את ירידת האש הגדולה שאפפה את רבי שמעון ואת האור הגנוז אשר התגלה בעולם. הישוב אור הגנוז מזכיר לכולנו כי האור מחכה להתגלות וגם אם הוא נסתר וגנוז אנו מוזמנים להעמיק ולחשוף אותו. דווקא האור הכי גבוה שלנו נמצא הכי עמוק בתוככי הנפש.

 

אור יהודה

ומישובי הצפון והדרום נסיים במרכז הארץ בו גם שוכן ישוב מלא אור: אור יהודה. העיר אומנם אינה על מפת התיירות אך בהחלט שווה לבקר במרכזי המורשת  שהוקמו שם ליהדות בבל (יהודי עיראק) ויהדות לוב  וצפון אפריקה.  הסברים שונים ניתנו לשם העיר. יש האומרים כי העיר נקראת על שמו של רבי יהודה חי אלקלעי, מי שהיה ממבשריה הראשונים של הציונות ופעל רעיונית ומעשית לקידום תנועת השיבה היהודית לציון. מסורת אחרת גורסת כי אור יהודה היה שמו של בית ספר של העולים שהגיעו מטורקיה וכי המדינה מיסדה את השם מאוחר יותר. עוד מסורת גורסת כי העיר נקראת כך על שם שבט יהודה, ממנה יצאה המלוכה והמשיחיות. הרבה פנים ומקורות יש לאור: דמות אדם, קהילה ושבט, זרם תרבותי וגם אזור גיאוגרפי ואור יהודה מזכירה לנו את כל אלה.

 

להאיר את האורות

ישובים קטנים נוספים בישראל טומנים בחובם את זכר האור דוגמת מושב אורה בהרי ירושלים וקיבוץ אורים בצפון הנגב. אך האמת היא שכל מקום מאיר בתכונה המיוחדת לו וכל אדם מאיר את אורו שלו. ישובי האור הינם רק תזכורת קטנה לכולנו עד כמה מגוונים ורבים האורות וגם אם חשוך בחוץ או בפנים צריך רק להדליק את הגפרור ולהפיץ ניצוצות של אורה. מי יתן ונזכה.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest