נחלים בארץ מעוררי השראה
הקיץ הישראלי מוציא רבבות אנשים וילדים אל אתרי טבע ונופש המשלבים מקורות מים ורחצה. לצד חופי הים והמעיינות יש עשרות נחלים זורמים שיכולים לא רק לצנן את גופנו אלא גם ללמד אותנו משהו על עצמנו. הנה כמה נחלים מעוררי השראה (זהירות: לא כולם ראויים לרחצה).
לשיר זה כמו להיות ירדן
נהר הירדן נחשב בישראל הקטנה לנהר הלאומי של המדינה. הנחל מפורסם עוד מימי המקרא ויש לו חשיבות מיוחדת בתרבות היהודית והנוצרית. בימיו של יהושע בן נון אירע בו נס קריעת הנהר וחציית בני ישראל ביבשה בעקבות ארון הברית. בספר מלכים מסופר שאלישע הנביא מציע לנעמן שר צבא ארם אשר חלה בצרעת: "הלוך ורחצת שבע פעמים בירדן וישב בשרך לך וטהר". בשלהי בית שני היה זה יוחנן המטביל שטיהר רבים במימי הירדן עד אשר זכה להטביל את ישוע ולראות שהטבילה במים הובילה גם לטבילה ברוח.
בעידן המודרני התעמעמה לכאורה קדושתו של הנהר וכיום הוא מוכר יותר בתור אתר שייט קיאקים. אבל יש היבט נוסף מרתק שכדאי לשים לב אליו ביחס לירדן. הנהר הוא מהארוכים בישראל וזורם לאורך 250 קמ. הוא מתחיל למרגלות החרמון ומקבל את מימיו מהנחלים דן , חרמון ושניר , משם ממשיך לכינרת אליה מספק חצי מלייארד מטר מעוקב בשנה וממשיך אל ים המלח שם הוא מסתיים. הדרך הארוכה שנהר הירדן עובר משפיעה על אופיו ועוצמתו בחלקים השונים שלו וזו גם עשויה לשמש מטאפורה מושלמת לחייו של האדם מינקות ועד זקנה. הנה כך כתבה נעמי שמר על החיים בהשראת הנהר:
לשיר זה כמו להיות ירדן.
אתה מתחיל למעלה בצפון
צונן, צעיר, שוצף ומתחצף
…
סופך
לגווע כמו ירדן
להאסף לאט אל ים המות
במקום הנמוך ביותר בעולם
(נעמי שמר)
געגוע בנחל חדרה
רוב הנחלים בארץ קטנים בהרבה מן הירדן ופחות מוכרים ממנו. אחד מהם הוא נחל חדרה שמתחיל את דרכו בגבעות הרי השומרון, זורם דרך מישור החוף, ונשפך לים מצפון לגבעת אולגה. בעבר סבל הנחל מזיהום חמור עקב פיתוח מואץ , אך עם בניית תחנת הכח הגדולה של חברת החשמל בסמוך לחוף הים הוחלט על שיקום הקטע המערבי של הנחל שבין כביש החוף לבין שפך הנחל. בדיוק בקטע זה טייל בשנת 1943 המשורר נתן יונתן בעודו צעיר לימים. יונתן שם לב כי הנחל לא מצליח להגיע עד לים אלא מימיו נבלעים בחול בטרם הגיעם לקו החוף. החוף נדמה לו ליונתן כאהוב מתגעגע שמחפש את קירבתו של הנחל והצדפים המשובצים בו נדמים כשרשרת של געגועים.
ראיתי פעם חוף שנחל עזבו…
והאדם, והאדם הוא לפעמים גם כן יכול
להישאר נטוש ובלי כוחות
ממש כמו חוף.
(נתן יונתן)
30 שנים אחר כך שכל יונתן את בנו הבכור ליאור במלחמת יום כיפור. הגעגועים הפכו ממשיים וכואבים ושירים רבים נכתבו עליו ישירות ובעקיפין. כמו נחל חדרה שהיה זקוק לשיקום וריפוי זקוקים הכואבים והדואבים על אובדנם למתנת ריפוי ושיקום.
הלל והודיה בנחל דוד
רובה של ארצנו תחת אקלים מדברי והמדבר הוא אזור שבו לא מצפים למצוא מקורות מים חיים שופעים. תמיד מלווה אותי המשפט של הנסיך הקטן מסיפרו של סנט אכזיפרי: "סוד קסמו של המדבר שהוא טומן בחובו מקור מים חיים" ואכן גם בלב המדבר ניתן למצוא נחלים שופעים ואחד מהם הוא נחל דוד שבשמורת עין גדי.
על דוד מסופר בתנ"ך שברח מפני שאול המלך בין היתר גם לאזור עין גדי בו זורם הנחל: "וַיַּעַל דָּוִד, מִשָּׁם; וַיֵּשֶׁב, בִּמְצָדוֹת עֵין-גֶּדִי" (שמואל א כ"ג, 29), "וַיְהִי, כַּאֲשֶׁר שָׁב שָׁאוּל, מֵאַחֲרֵי, פְּלִשְׁתִּים; וַיַּגִּדוּ לוֹ, לֵאמֹר, הִנֵּה דָוִד, בְּמִדְבַּר עֵין גֶּדִי" (שמואל א כ"ד, 1(.
בנווה המדבר אליו מגיעים מיני יעלים וגדיים הגיע גם דוד להרוות צמאונו ולהסתתר בין צוקי הסלע. דוד חש מצוקה קשה ובדידות עמוקה ומצד שני למד מהטבע שפגש גם על העוצמות הפנימיות הטמונות בו. גם בלב השממה, כשהכל נראה אבוד, ישנו מקור מים חיים, ישנה תקווה ואמונה! על רקע מפלי הנחל והחיים המופיעים בסביבתו הבין דוד את גדולתו של אלוהים ואת היכולת לצמוח מתוך משבר. תפאורה זו דירבנה את דוד לחבר שירים ומזמורים רבים שהפכו לפרקים בתוך ספר תהילים.
הנה כמה פסוקים יפים:
תהילים סג:
מִזְמוֹר לְדָוִד; בִּהְיוֹתוֹ, בְּמִדְבַּר יְהוּדָה.
ב אֱלֹהִים, אֵלִי אַתָּה– אֲשַׁחֲרֶךָּ:
צָמְאָה לְךָ, נַפְשִׁי– כָּמַהּ לְךָ בְשָׂרִי;
בְּאֶרֶץ-צִיָּה וְעָיֵף בְּלִי-מָיִם.
ג כֵּן, בַּקֹּדֶשׁ חֲזִיתִךָ– לִרְאוֹת עֻזְּךָ, וּכְבוֹדֶךָ.
ד כִּי-טוֹב חַסְדְּךָ, מֵחַיִּים; שְׂפָתַי יְשַׁבְּחוּנְךָ.
תהילים מב:
כְּאַיָּל, תַּעֲרֹג עַל-אֲפִיקֵי-מָיִם– כֵּן נַפְשִׁי תַעֲרֹג אֵלֶיךָ אֱלֹהִים. ג צָמְאָה נַפְשִׁי, לֵאלֹהִים– לְאֵל חָי:
מָתַי אָבוֹא; וְאֵרָאֶה, פְּנֵי אֱלֹהִים.
דוד מבטא את צמאונו הגדול לבטחון וישועה ומרגיש שכמו שמי הנחל במדבר מרווים צמאון גדול כן יש בו הכמיהה והתפילה לראות חיים וחסד בגוף ובנפש. בסופו של דבר דוד הפך למלך ישראל לדורות ושירתו על שפת הנחל בלב מדבר הפכה לנחלת הכלל.
נחלים של תקווה
הנחלים בישראל הם מקור פיזי חשוב למי שתיה, רחצה וחשובים לסביבה האקולוגית כולה. הנחלים גם יכולים ללמד אותנו על געגוע של חוף, על חיים סוערים שבסופם ממתין סוף ומוות והם גם מקור לשירה והלל. רחל שפירא מסכמת בצורה נפלאה את כוחם של נחלים:
מי הנחלים מקיימים את הזרימה
שנה אחר שנה,
שנה אחר שנה…
כמו על נחלים
זרועותינו משתלבות
וגשר מהוות
לתום ולתקווה.
הבה נשמור על הנחלים היפים, נהנה ממימיהם הצוננים ונשאב השראה גדולה ממשמעותם. קיץ נעים ומרענן!
אהבתם? שתפו ותנו לייק 🙂