הקיץ הקץ! הקיץ הישראלי והמשמעות לחיים
הקיץ כבר כאן. מזג האויר לוהט ושעות האור מרובות. האם אתם מאוהבי הקיץ או דווקא מאלה המעדיפים לברוח ממנו? הרבה יחושו בתקופה זו אנרגיה טובה שמשתלבת נהדר עם טיולי מים והליכה לים, אבל רבים אחרים יעדיפו את תקופת החורף הקרירה והגשומה. והאמת היא שאם נלך אחורה בזמן אלפי שנים נגלה שאכן הקיץ בארץ ישראל נחשב זמן קשה ואף עצוב מאוד. את המשמעות העמוקה של הקיץ אני מזמין אתכם לגלות תוך כדי סיור באתר קדום וחם במיוחד: תל ערד.
בין המזרע והישימון
תל ערד הוא אתר ארכאולוגי בנגב המזרחי, כ-10 ק"מ מערבית לעיר ערד. גובהו כמעט 600 מטר מעל פני הים וחשיבותו האסטרטגית נובעת ממיקומו על צומת דרכים חשוב מהתקופה הקדומה ועד ימינו. תל ערד מזוהה עם ערד המקראית הנזכרת כעיר כנענית חזקה בנגב.
ערד יושבת ממש על קו התפר האקלימי שבין המדבר לבין הארץ הנושבת, בין ארץ המזרע לארץ הישימון. דרומית לערד משתרע המדבר הגדול של הנגב בעוד מצפון לה חקלאות מפותחת והתיישבויות רבות בשפלה הדרומית. בערד יכול אתה לחוות בו בזמן את פלא השממון לצד פאר הנטיעות והיישובים. לאחר ממטרי גשם חורפיים אפשר לראות בצידי הדרך מרבדים של עשב ירוק מרענן בתפאורה מדברית חומה. אבל רוב השנה אין גשם ובעונת הקיץ כשהכל מתייבש ומתחמם יכול אתה לחוש בקושי הגדול שיורד על האיזור. אין צומח ואין ירוק ואין מים. הכל לכאורה מת עד לטפטוף הבא.
הכנענים הקדומים
אני נכנס מבעד לשערי הגן הלאומי תל ערד וחש בחום הצורב. מולי ניצבים שרידים ארכיאולוגיים שהותירו תושבי המקום, הכנענים הקדומים. בתחתית התל נחשפה ערד של תקופת הברונזה הקדומה (3000 לפנה"ס), שהיא מהאתרים השלמים הבודדים שיש לנו מאותה העת. העיר השתרעה על כמאה דונם, מהקדומות ביותר בארץ ישראל שבהן רחובות מתוכננים, מבני ציבור וחומה בצורה. בתי העיר נבנו בתבנית קבועה הכוללת חדר גדול וחדר קטן צמוד לו ששימש כמחסן או כמטבח. הכניסה לבית הייתה מצידו הרחב וסגנון בנייה זה קרוי "הבית הערדי" המהווה אב טיפוס למבנים דומים מאותה התקופה.
אותם כנענים קדומים, אנשי העיר, האמינו בפנתיאון פגאני עשיר כנהוג בכל המרחב, חלקם בהשפעת מצרים הקדומה מדרום וחלקם בהשפעת ממלכות מסופוטמיה מצפון. הרבה פעמים נגלה גם ערבוב מקומי כנעני מעניין ומיוחד מצד עצמו. אחד האלים הנערצים הוא האל תַּמּוּז , או בהגייה השומרית: דּוּמוּ-זִיד (דומוזי) שפירושו: "בן נאמן". לקורותיו של תמוז כמה גרסאות אך בכולן נוכל למצוא את מוטיב האהבה שלו לאיננה ומוטיב המוות והאבלות.
במיתולוגיה המסופוטמית תמוז הוא אל של רועים, איכרים ופריון, בעלה ומאהבה של האלה איננה, הנחשבת גם היא לאלת אהבה ופיריון. על פי מיתולוגיה זו שורר פער מוחלט בין השאול ובין העולם ואיננה רעייתו הפרה את האיזון ברידתה לממלכת השאול תחת שליטתה של אחותה ארשכיגל. בסופו של דבר הוחלט במועצת האלים לאפשר לאיננה לעלות לאדמה לחצי שנה תמורת תמוז שירד במקומה למטה בתקופה זו. חצי שנה מבלה תמוז עם איננה וחצי שנה הוא יורד לשאול. בכל תקופת שהייתו בשאול כוחו של תמוז כאל פריון וצמיחה לא מופיע ולכן הכל מתייבש וקמל. מידי שנה בהיפוך הקיץ (21 יוני) מתחילה תקופת מותו של תמוז, מתחילה עונת הקיץ.!
המשורר שאול טשרניחובסקי היטיב לבטא את זעקת הכאב שהדהדה באזורנו כל קיץ בעת הקדומה:
"צאינה ובכינה בנות ציון, וראיתן את צער העולם השרוי בלא נס, את צער העולם, ליקויי נשמתו:
ה ת מ ו ז ה ב ה י ר, ה ת מ ו ז ה ן מ ת".
למותו של תמוז התלוו טקסים וקינות ותהלוכות-אבל שציינו מידי שנה את המוות שמופיע כאן עלי אדמות מידי שנה בקיץ, כך דור אחר דור בקינות וזעקות. עד שהגיעו הישראלים הקדומים וכבשו את ערד.
המקדש של ערד
במרומי תל ערד מתגלה המתחם הישראלי. לאורך תקופה ארוכה שהתחילה כבר במאה 11 לפנה"ס והמשיכה הלאה אל תוך תקופת הממלכה הישראלית נבנה ישוב שכלל בתוכו שש מצודות ישראליות מרובעות ומבוצרות. התגלית שהדהימה במיוחד את החופרים הוא מקדש ישראלי שהוקדש לאלוהי ישראל – בדומה לזה שבירושלים – ושחרב מאוחר יותר על ידי המלך יאשיהו בעת הרפורמות הדתיות שהנהיג. המקדש כלל היכל רחב ואולם קטן, מצבת אבן בגובה מטר ומבחר חרסים עם כתובות אשר כללו שמות של משפחות כוהנים.
במיוחד תפס את תשומת ליבי שריד אבן שעליו חרוטות שתי דמויות אנושיות: האחת שוכבת במצב אופקי בתוך מבנה מלבני, כנראה בסיס עליו הדמות נסמכת והדמות השניה דווקא עומדת. במקום פרצוף או ראש מופיע ענף או עלה בעוד הידיים של הדמויות מונפות מעלה ואצבעותיהן פשוקות לרווחה.
מה פשר החריטה הזו? השערה המתקבלת על הדעת מציינת שיש כאן ביטוי למחזור החיים, החקלאי והאנושי. הדמות השוכבת מייצגת סוף, מוות וקמילה ואילו הדמות העומדת מציינת חיים, און ופריון במחזור החיים.
התמוז העברי
האם יש כאן הד לסיפור מותו ותחייתו של התמוז בעת הקיץ ותקומתו לחיים בחורף שרווח כאן הרבה לפני שבאו הישראליים? פולחן התמוז היה כה שכיח במזרח התיכון והשפיע על בני הארץ עד שגם הנביא יחזקאל נזקק למחות נגדו בציינו: יג וַיֹּאמֶר, אֵלָי: עוֹד תָּשׁוּב תִּרְאֶה תּוֹעֵבוֹת גְּדֹלוֹת, אֲשֶׁר-הֵמָּה עֹשִׂים. …וְהִנֵּה-שָׁם הַנָּשִׁים יֹשְׁבוֹת, מְבַכּוֹת אֶת-הַתַּמּוּז (יחזקאל ד').
עד כדי כך נקלט פולחן האבל הקייצי הזה שעד ימינו אנו נקרא החודש העשירי בלוח העברי: חודש תמוז! חודש שבמקורו מוקדש לאבלות וקינה על מות האל תמוז בתקופת הקיץ. אכן מסתבר שמעגל החיים והמוות המתבטא גם בעונות השנה הוא חלק בלתי נפרד מחייו של כל בן עם או אמונה, יהא אשר יהא. הקיץ החם והיבש הכביד גם על הישראלים בדיוק כמו על הכנענים לפניהם וכיום עלינו, אחריהם. שמו של התמוז נקלט בתודעה העברית ואומנם טקסי האבלות עליו נעלמו אך התגלגלו בצורות אחרות. אבלות וצער עמוקים בדמות המצור על ירושלים בי"ז בתמוז וחורבן המקדש בחודש אב נתנו סיבה הסטורית-תאולוגית חלופית לאובדן הגדול שהיהודי המסורתי חש בדיוק בתקופה זו, תקופת הקיץ החרבה. הכאב הגדול על חורבן ביתו ומקום משכנו של האל ועל סילוקה של השכינה, האלוהות בפן הנקבי, מתוך קודש הקודשים היוו תשתית אמונית מלאת עצב לתקופה זו שבין המיצרים בעונת הקיץ.
ובחזרה לימינו. כיום תל ערד הוא מקום שומם עם שרידים חשובים, חסרי צל. מה שנשאר הוא בעיקר החום והיובש שגרמו בכל דור לבכות, להתפלל ולקוות לרעננות מחודשת. הפגאנים יקוננו על התמוז והיהודים יבכו על המקדש. אבל אולי בזכות המצאת המזגן, טכנולוגיות המים כמו התפלה ובכלל החיים המודרניים מתאפשר לרבים אחרים לראות בקיץ הישראלי גם מקור לברכה והנאה גדולה בעודם נוהרים לחופי הים ובריכות הרחצה. כן, בסופו של דבר יש לקיץ למרות הכל גם זוית חיובית וטובה..
טיפ לנפש
גם אנחנו נעים במעגלי עונות של פריחה, קמילה, תחושה של סוף והתחלות חדשות. גם אצלנו בנפש יש קיץ ויובש שמבקש רענון וצמא למשהו חדש. תנסו להתבונן מה הגיע זמנו להיגמר ולקמול. מותר לבכות ולהצטער על כך אבל חשוב גם להודות על מה שהיה ופשוט להיות מוכן לחורף הבא, לירוק ולהתחדשות שבוא תבוא עליך במהרה.
טיפ לסיור
מלבד הביקור בתל ערד מומלץ לסייר בערד החדשה. הסתובבו ברובע האומנים שבעיר ובקרו בגלריות. ביחרו מסלול הליכה אחד מתוך רבים שמסביב לעיר עם תצפיות מדבריות מהנות. אפשר לשלב גם ביקור בישובים בדואים סמוכים דוגמת דאריג'את , כסייפה ועוד.