שבט לוי בשבילי ישראל – להיות לוי
שֵׁבֶט לֵוִי הוא מהחשובים שהופיעו בשבטי ישראל ויש לו תפקיד מרכזי בעולם המקדש. לוי היה הילד השלישי של לאה ויעקב ומזמין אותנו למסע מרתק בעקבותיו במקומות שונים בארץ.
משפחת לוי
לפי מכון המחקר של בית התפוצות השם 'לוי' הוא אחד השמות היהודים הנפוצים ביותר. בחלוף השנים, השם הותאם לתפוצות השונות כמו לווינסון, או לוינס. צירוף נוסף של השם לוי הוא סג"ל- שמשמעו סגן-הלוי, כלומר- התפקיד שהיה שמור לעוזרי הלווים במלאכת המקדש. הטיות שונות של השם הביאו בין השאר לשמות ידועים כגון סיגל, סגלוביץ', סאגאל וסגאלו.
נוכחותו של לוי בזהות היהודית מתחילה בלידתו של לוי ללאה אימנו. גם כאן, כמו בלידת האחים ראובן ושמעון, חוזרת ומדגישה לאה פעם אחר פעם שלידת הבן היא אות כבוד בשבילה לזכות באהבתו של יעקב. "וַתַּהַר עוֹד, וַתֵּלֶד בֵּן, וַתֹּאמֶר עַתָּה הַפַּעַם יִלָּוֶה אִישִׁי אֵלַי, כִּי-יָלַדְתִּי לוֹ שְׁלֹשָׁה בָנִים; עַל-כֵּן קָרָא-שְׁמוֹ לֵוִי." (בראשית כ"ט, פסוק 34). לא ברור אם זו בדיחה או פרשנות אמיתית אבל אומרים שעם לידת הילד השלישי אומרת לאה כי יעקב חייב לעזור לה (ילווה אלי אישי) שהרי בשתי ידיים אפשר לאחוז מקסימום שני ילדים ועכשיו עם הילד השלישי גם יעקב יצטרך לעזור…
מעתה זוכה לאה לליווי אישי, לתמיכה ולסיוע ומה שמעניין שהמהות של ליווי ועזרה היא גם תכונה מהותית בבני שבט לוי כולו כפי שנראה.
ברכה או קללה?
אם נחפש את הנחלה של לוי בישראל לא נמצא אותה למעשה בשום חבל ארץ שהרי כבר הכריזה התורה ששבט לוי הוא היחידי שלא תינתן לו נחלה "לֹא יִהְיֶה לַכֹּהֲנִים הַלְוִיִּ ם כָּל שֵׁבֶט לֵוִי חֵלֶק וְנַחֲלָה עִם יִשְׂרָאֵל אִשֵּׁי ה' וְנַחֲלָתוֹ יֹאכֵלוּן". מסיבה זו גם לעיתים לא כוללים כלל את שבט לוי במניין שנים עשר השבטים. בטור הקודם שלנו על שבט שמעון ראינו שהוא נדחה על ידי יעקב אביו עקב מעשה הטבח שעשה לבני שכם. גם לוי האח היה שותף למעשה הנקמה הזה וגם הוא "זכה" לאותם איחולים קשים מפיו של יעקב: "שִׁמְעוֹן וְלֵוִי, אַחִים כְּלֵי חָמָס מְכֵרֹתֵיהֶם; בְּסֹדָם אַל-תָּבֹא נַפְשִׁי בִּקְהָלָם אַל-תֵּחַד כְּבֹדִי…אֲחַלְּקֵם בְּיַעֲקֹב וַאֲפִיצֵם בְּיִשְׂרָאֵל;" שמעון הלך ונבלע בנחלתו של יהודה ואילו לוי לא קיבל כלל נחלה. מצד שני כאשר משה (שהיה משבט לוי) מברך את השבטים בסוף ימיו הוא דווקא מדגיש את הסיבה הרוחנית החיובית של הפצת הלויים ללא נחלה בקרב השבטים והיא בחירתם לעבודת המקדש ולשירות הרוחני שנבחרו אליו. "וּלְלֵוִי אָמַר: תֻּמֶּיךָ וְאוּרֶיךָ לְאִישׁ חֲסִידֶךָ, …כִּי שָׁמְרוּ אִמְרָתֶךָ וּבְרִיתְךָ יִנְצֹרוּ. יוֹרוּ מִשְׁפָּטֶיךָ לְיַעֲקֹב וְתוֹרָתְךָ לְיִשְׂרָאֵל, יָשִׂימוּ קְטוֹרָה בְּאַפֶּךָ וְכָלִיל עַל מִזְבְּחֶךָ". דווקא הפיזור מתגלה כבעל ערך חיוני כי הלויים לא נאחזים בחומר ובחלק ארץ מסויים. להם נועד התפקיד הרוחני. בפועל היו ללויים שני תפקידים עיקריים בבית המקדש: שמירה בשערי המקדש והגפתם בסוף היום. ובנוסף שירה בפה, בליווי כלי נגינה. אם לוי הילד הדגיש את התמיכה של יעקב ללאה הרי ששבט לוי כולו מבטא את תמיכתם בשירות הכהונה והמקדש.
מיוקנעם לגזר
למרות או בגלל שלא זכו הלויים לנחלה ארצית הם קיבלו כחלופה 48 ערים שהיו מפוזרות ברחבי הארץ. אלה נקראו "ערי הלויים" ותפקידם היה לשמש כעוגן רוחני בלב הנחלות השונות של שאר השבטים. תדמיינו מציאות שבה במדינת ישראל יש ישובים פזורים שכל תושביהם אנשי חינוך ורוח! חלק משמות הערים הללו ידועות לכולכם: נהלל, גזר, בית שמש, חברון , יוקנעם, ענתות ועוד. לפי חוקי המקרא הערים הללו גם שימשו כערי מקלט לרוצחים בשגגה , שם כנראה גם זכו למעטפת רוחנית מיטיבה דוגמת תהליך שיקום סוציאלי בעיתות צרה.
הלויים בימינו
לאחר חורבן בית המקדש אבד כוחם של הכוהנים והלויים ומה שנשאר זה בעיקר זכר סמנטי גנטי שהוטמע בשמות המשפחה. הגלות הארוכה שינתה את פניה של היהדות שהתרגלה לחיים נטולי מקדש. מה באמת נשאר מהעולם הרוחני של לוי? היהדות שימרה טקסים ומנהגים קדומים בהשראת המקדש כגון נטילת הידיים עם השכמת הבוקר, כיבוד עליה לתורה לכהן וללוי, קריאת "שיר של יום" בתפילת השחרית וכדומה אך התפקיד המשמעותי לכאורה נעלם. יתירה מזו: לימוד התורה הפך לערך המשמעותי ביותר בעולם היהודי ואם בעבר היו הלויים מורי ההוראה ואנשי הרוח הרי שכיום פתוחה התורה והרוחניות לכלל ישראל ללא הבדל. ואולי זוהי בדיוק הברכה הגדולה שכולנו יכולים להיות כמו הלויים, כולנו עשויים לשרת בקודש ולהפיץ רוח בעולם החומרי. אפילו הרמב"ם הכיר בכך שתפקיד הלויים הונחל לכל ישראל ואפילו לכל יושבי התבל. וכך הוא כותב: "ולא שבט לוי בלבד אלא כל איש ואיש מכל באי העולם אשר נדבה רוחו אותו והבינו מדעו להבדל לעמוד לפני ה' לשרתו ולעובדו לדעה את ה' והלך ישר כמו שעשהו האלקים ופרק מעל צוארו עול החשבונות הרבים אשר בקשו בני האדם הרי זה נתקדש קדש קדשים ויהיה ה' חלקו ונחלתו לעולם ולעולמי עולמים ויזכה לו בעוה"ז דבר המספיק לו כמו שזכה לכהנים ללוים הרי דוד ע"ה אומר ה' מנת חלקי וכוסי אתה תומיך גורלי" (רמב"ם סוף הלכות שמיטה ויובל).
אז יהי רצון שנדע להמשיך את תפקידם של הלויים בארצנו, תפקיד שאינו קשור לאזור מסויים או לנחלה ארצית. זהו התפקיד של התמיכה, הליווי והסיוע לאחר, וזהו גם התפקיד של השירה, הרוח והחינוך. כי כולנו ראויים לתרום לחברה ולהשפיע רוחנית, כולנו לויים במהותנו.