שבט נפתלי – טיול בארץ נפתלי
נפתלי הוא הבן השישי בשבטי ישראל ויש לו נחלה לתפארת בגליל המזרחי ועמק החולה.
הנה סיפורו של הילד שהביא נחת לרחל וברכה לצפון הארץ.
נצחון במאבק
בשעה טובה ובמזל טוב נולד ליעקב בן שישי ויקרא שמו בישראל: נפתלי. זהו גם הבן השני שנולד לרחל אימנו משפחתה בלהה. מבחינת רחל מדובר בנצחון נוסף של הורות ואמהות ושוב כמו בקריאת שמו של דן ("דנני אלוהים") גם הפעם מוטען שמו של הילד במשמעות כבדה: "וַתֹּאמֶר רָחֵל, נַפְתּוּלֵי אֱלֹהִים נִפְתַּלְתִּי עִם-אֲחֹתִי-גַּם-יָכֹלְתִּי; וַתִּקְרָא שְׁמוֹ נַפְתָּלִי. (בראשית ל'). השם נפתלי קשור להתפתלות, נפתולים ומאבק עם לאה האחות. למעשה שמו הנרדף של נפתלי הוא בעצם: מאבקי, המאבק שלי מול האחות לאה ואין ספק ששם כזה הינו בעל מטען כבד. העובדה המפתיעה היא שדווקא מהמשך קורות חייו ושבטו רואים בדיוק את ההיפך: אנרגיה של קלילות, שמחה, ברכה ושביעות רצון.
מה סוד כוחו של נפתלי?.
על נפתלי עצמו איננו יודעים הרבה מלבד העובדה שנולדו לו ארבעה ילדים: "יַחְצְאֵל וְגוּנִי, וְיֵצֶר וְשִׁלֵּם" (בראשית מ"ו). אך מהברכות שקיבלו השבטים מפי יעקב ואחר כך ממשה ניתן ללמוד על אופיו ומעשיו של נפתלי. הביטוי הראשון והידוע לגביו הוא "נפתלי איילה שלוחה" וביטוי נוסף מרתק הוא "נפתלי שבע רצון". בואו נתבונן בשני הביטויים.
אילה שלוחה
בברכת יעקב לבניו נאמר "נַפְתָּלִי, אַיָּלָה שְׁלֻחָה-הַנֹּתֵן, אִמְרֵי-שָׁפֶר." (בראשית, מ"ט, כ"א). תרגום יונתן הבין זאת ככושר ריצה של אצן קל-רגלים כמו איילה זריזה וחופשית. ומה הכוונה אמרי שפר? יש שהבינו זאת כהתייחסות לקרניים המסועפות והיפות של האילה (בניגוד לצבי שקרניו אינן מסועפות ולכן סמל דואר ישראל אינו צבי אלא למעשה איילה) ויש שפירשו שמדובר בשליח שבפיו דברים טובים. בתלמוד הבבלי (סוטה י"ג) מסופר על נפתלי שבזמן קבורת יעקב אביו, עשיו טען לבעלות על מקום קבורתו של יעקב, ולא הניח לבניו לקברו. ואז נפתלי, שהוא איילה שלוחה, רץ למצרים להביא את שטר המכירה אשר מוכיח כי נקנה על ידי יעקב. כלומר נפתלי מתאפיין בקלילות, בריצה ובביצוע שליחות מהירה וטובה.
שביעות רצון
הברכה השניה שנאמרה לנפתלי היא מפיו של משה בספר דברים ובה היבט נוסף: "נַפְתָּלִי שְׂבַע רָצוֹן וּמָלֵא בִּרְכַּת ה' יָם וְדָרוֹם יְרָשָׁה" (דברים, ל"ג, כ"ג). הביטוי הנפלא "שביעות רצון" משמש אותנו גם כיום בעברית המודרנית והוא מבטא מילוי של רצון ותחושת סיפוק פנימי וחיצוני שכן הרצון שבע ואינו דורש יותר. בהקשר של נפתלי אנו מוצאים שביעות רצון וברכה מלאה בכל טוב, כלומר תחושה שלא חסר בה דבר!
אחד ממפרשי המקרא, "בכור שור", רואה קשר ישיר בין הנחלה של נפתלי לברכה זו וכך הוא כותב: "ארץ נפתלי קלה וממהרת לבשל פירותיה, ולפיכך הוא אומר שהוא שבע רצון, כי מי שפרותיו מאוחרים ואחרים אוכלים פרותיהם והוא אינו אוכל שלו מפני שהם מאוחרים, אינו שבע לרצונו, אלא מתאוה קודם שישבע, אבל נפתלי אינו כן, כי פירותיו ממהרות, ומיד שירצה יאכל מהם קודם שיאכל שום אדם פירות". כלומר שבט נפתלי זכה בנחלה שפירותיה מקדימים להבשיל ואכן בשונה מכמה שבטים אחרים שהתלוננו על בעיות פוריות בנחלה הרי שנפתלי זכה לקבל נחלה פוריה: הגליל המזרחי ועמק החולה.
ארץ נפתלי
נחלת נפתלי זכתה לתואר " ארץ נפתלי". כאשר משה עולה להר נבו, לפני פטירתו הוא רואה את הארץ המובטחת בה ארץ נפתלי מוזכרת במפורש: "וַיַּרְאֵהוּ ה' אֶת-כָּל-הָאָרֶץ אֶת-הַגִּלְעָד, עַד-דָּן. וְאֵת, כָּל-נַפְתָּלִי, וְאֶת-אֶרֶץ אֶפְרַיִם, וּמְנַשֶּׁה; וְאֵת כָּל-אֶרֶץ יְהוּדָה, עַד הַיָּם הָאַחֲרוֹן". בספר יהושע מתוארת הנחלה למן הר תבור , הכינרת נהר הירדן כולל עמק החולה. שמות מקומות כמו יבניאל, חצור, חוקוק, כינרת הינם חלק מהנחלה ומשמשים אותנו גם כיום. רמות נפתלי או הרי נפתלי הם החלק המזרחי של הגליל המתנשא מעל העמק, קדש נפתלי היתה ידועה כעיר מקלט בתוככי הנחלה לא הרחק מצומת כ"ח. אחירע בן עינן היה נשיא השבט בתקופת המדבר והשם עינן מונצח במספר אתרים באזור, כגון האתר הארכאולוגי עינן, נחל עינן ומאגר עינן.
לנפתלי היה חלק חשוב בהגנת הגבול הצפוני ובהשתתפות בקרבות מול אוייבי ישראל. שבט נפתלי השתתף במלחמתו של השופט גדעון מול המדיינים וגם במלחמות דבורה הנביאה ומבני שבט זה יצא ברק בן אבינועם, מצביא מלחמת דבורה, בן היישוב קדש נפתלי שבנחלת נפתלי. סופה של התיישבות שבט נפתלי בנחלתו, באה לקיצה על ידי תגלת פלאסר השלישי מלך אשור כפי שמובא בספר מלכים: "בִּימֵי פֶּקַח מֶלֶךְ-יִשְׂרָאֵל, בָּא תִּגְלַת פִּלְאֶסֶר מֶלֶךְ אַשּׁוּר, וַיִּקַּח אֶת-עִיּוֹן וְאֶת-אָבֵל בֵּית-מַעֲכָה וְאֶת-יָנוֹחַ וְאֶת-קֶדֶשׁ וְאֶת-חָצוֹר וְאֶת-הַגִּלְעָד וְאֶת-הַגָּלִילָה, כֹּל אֶרֶץ נַפְתָּלִי; וַיַּגְלֵם, אַשּׁוּרָה (מקור: ב' ט"ו, כ"ט).
ד"ש מנפתלי בנט
לא רבים האנשים הקרויים כיום בשם נפתלי ואפשר למנות על כף היד מפורסמים בשם זה. האם יתכן שבאופן לא מודע אנו זוכרים כי נפתלי הוא סמל למאבק והתפתלות שאיננו רוצים בהם? אז חשוב לזכור ששם זה הביא עימו דווקא איכויות נפלאות: קודם כל מדובר בנצחון במאבק ובתחושת הצלחה ושנית , בפועל דווקא זכה נפתלי בחייו לברכה, שפע, קלילות והכי חשוב: שביעות רצון! להתראות במדור הבא ושיהיה לכם טיול מהנה בארץ נפתלי.