בארץ השומרונים: טיול בהר גריזים שבשומרון
גם אם קהילת השומרונים נדמית כאזוטרית, הסיפור שלה נוגע לכולנו והוא מציב לנו מראה מעניינת על היהדות שלנו, על שורשינו ועל התרבות שלנו כיום.
טיול בהר גריזים – המוריה של השומרון
בזמן שאצלנו עונת החגים היא זיכרון עמום שנותר מאחור ולשגרה התרגלנו כבר מזמן ישנה קהילה מיוחדת שרק עכשיו סיימה את חגי תשרי שלה. זה לא מכבר בני הקהילה ציינו את יום הכיפורים בשעה שאנו הלכנו ליום עבודה רגיל ובהמשך חגגו את חג האסיף בקישוט סוכות ייחודיות בתוככי הבית בזמן שאנו נערכים לחג החנוכה. הקהילה המיוחדת הזו היא כמובן קהילת השומרונים. השומרונים מונים כיום כ-700 נפש בלבד. מחציתם יושבים בחולון ומחציתם בהר גריזים.
נוף הרי שומרון (צילום: אבנר ירון – אור ראשון)
מהמישור אל ההר
כדי להבין לעומק מי הם השומרונים אני מגיע לצור מחצבתם שבשומרון. הנסיעה ממרכז הארץ אל מעבר לקו הירוק מתנהלת על כביש ראשי מפותח – כביש חוצה שומרון – שמחבר בין מישור החוף לשדרת ההר המרכזית של ארץ ישראל. הכביש הזה מקשר בין שני דרכי אורך חשובות בעולם העתיק: בין דרך הים הבינלאומית שחיברה את מצרים העתיקה עם ממלכות הצפון (תוואי כביש 6) ובין דרך ההר המקומית שחיברה את חברון עם ירושלים בואכה שכם (כביש 60).
בדרכי אני חולף על פני העיר אריאל, בירת השומרון הנוכחית, שהוקמה בשנות ה-70 כדי לשמש מרכז עירוני לפריפריית ההתנחלויות מסביב. אני מודע לקושי להפריד בין הנושא הפוליטי הטעון לבין טיול פסטורלי באזור אבל הנופים המרהיבים וההיסטוריה העתיקה שמוגשים כאן בנדיבות מזמינים אותנו להניח למשך כמה שעות את הדעות הפוליטיות בצד.
בשעה טובה מקבל את פניי שלט תיירותי מסביר פנים שמכוון אותי לשומרונים. בלב השומרון בין העיר הפלסטינית שכם הממוקמת בעמק לבין קהילה יהודית קטנה במרומי הר הברכה נמצאת הקהילה השומרונית על ההר והשומרת בקנאות על אופיה.
כוס יין ביקב טורא מול נוף הרי שומרון
בין אם הנכם באים לשומרון ולהר גריזים מכיוון ירושלים ובין אם מכיוון תל אביב תעברו בדרך בסמוך לישוב רחלים הצמוד לעיר אריאל. שם ברחלים נמצא יקב טורא המשובח, מקום מומלץ לפתוח בו יום טיול או לסיימו.
יקב טורא הינו יקב- אחוזה (ESTATE WIN NERY) משפחתי ומוקפד, שכרמיו נטועים, החל משנת 1997, בישוב ברכה השוכן ממש על רכס הר גריזים בגובה 850 מטר. המיקום ההררי והגובה הרב מספקים אקלים אופטימלי לגידול ענבי יין משובחים. הטיפול הידני יחד עם המון סבלנות והשראה, מאפשרים ייצור איכותי של יינות יוצאי דופן. יינות יקב טורא עוברים התבגרות ממושכת במרתפי היקב, והם בעלי גוף מלא, עושר פירותי ומסוגלים להמשיך ולהתיישן בבקבוק לאורך שנים בתנאים מתאימים. עד היום זכו היינות של יקב טורא בפרסים נחשבים בתחרויות יין בארץ ובעולם.
לאתר הבית של יקב טורא ולביקור טעימות לחצו כאן
סיבוב בהר המוריה
יפת הכהן, חצה את גיל 70 וכוחו עוד רב במותניו. במוזיאון העדה המטופח הוא מסביר בלהט את מקורות העדה, את האותנטיות שלה וגם לא מסתיר את גאוותו מהסוכה הכי יפה במזרח התיכון שהוא בעצמו בנה. הוא מסביר שהר גריזים הוא המקום המקודש לעם ישראל. תשכחו מירושלים. זו הפכה למוקד דתי ברפורמות של דוד ושלמה. לא ירושלים מקודשת עבור השומרונים כי אם שכם. לא הר הבית בירושלים הוא מושא תפילתם אלא הר המוריה של השומרון, הר גריזים. זהו המקום בו נעקד יצחק וזהו המקום בו הוקמו המשכן והמקדש. עד כדי כך שבתורתם של השומרונים הכתובה עדיין בכתב עברי עתיק מופיע נושא קדושת הר גריזים כדיבר העשירי בעשרת הדברות.
בעיניי יש בכך הזמנה מאוד מרעננת לאמונות הכל כך ברורות שלנו. מה שלאדם אחד הוא מרכז העולם לאדם השני הוא מקום שולי לחלוטין, ולהיפך.
ביציאה מהמוזיאון אני פוגש במתחם המפורסם של הקרבת קורבן הפסח. האירוע החגיגי הזה מזכיר לכל ישראלי ממוצע איך היה נראה חג הפסח היהודי לפני שהחליפו אותו ההגדה לצד שולחן עם מפה.
אל המקום המקודש ביותר, הר המוריה, או בשמו "גבעות עולם" אני מגיע דרך שערי הגן הלאומי שהוקם לשימור ושחזור המתחם. שרידים מתקופות שונות ותצפיות מרהיבות מלוות אותי לאורך כל הדרך ומעניקות לי את התחושה שהשומרונים כל כך חיים אותה: השומרון הוא המקום הנבחר. תצפית מגובה 881 מ' במרומי ההר מאששת זאת לגמרי: שכם מצויה בתפר של עמקים פוריים ורחבים שמחברים בין בקעת הירדן הנוחה להליכה לרועי צאן (דוגמת האבות) לבין שדרת ההר.
קצת היסטוריה
לשומרונים יש לא מעט על מה להסתמך גם מבחינה היסטורית. הרבה מסורות המקומות הקדושים בסיפורי האבות, כיבוש הארץ ובתקופת השופטים היו מקושרים דווקא לחבלי הארץ של השבטים אפרים ומנשה. אברהם ויעקב מגיעים לארץ כנען דרך שכם. ההבטחה לארץ מתגלה בחזון בשכם. יהושע בן נון כורת ברית לאומית עם בני ישראל. שוב בשכם. ובהמשך שופטים ומלכים רבים הגיעו מאזור זה דווקא. לפני שבאו דוד ושלמה בעוד שבטים פועלים יחדו היו לשבטי בני יוסף כוח ומעמד רוחני ופוליטי גם יחד שלא בקלות ויתרו עליו. ואכן התוצאה הייתה: התפלגות הממלכה לממלכת יהודה וממלכת ישראל. בעיניים של התנ"ך ממלכת ישראל היא הצד הרע בסיפור אבל אולי היא פשוט הצד המודחק והלא-מסופר?
עד היום חוקרים והרפתקנים מחפשים את שרידי עשרת השבטים האבודים של ממלכת ישראל. אם תשאלו את השומרונים הם הנציגים האותנטיים של בני יוסף והם גם לא עזבו את הארץ מעולם. הגרסה היהודית הרשמית טוענת לגמרי אחרת: הללו צאצאי גויים שהובאו מאשור והסביבה ופשוט התגיירו למחצה. העימות היהודי-שומרוני לא מורגש בימינו אבל היה חי ובועט במיוחד בשיא כוחם של השומרונים עת מנו למעלה ממיליון נפש. היום השומרונים קטנים במספר. קטנים מידי. תחושה של עם נבחר שהגיע כמעט לכיליון מייצרת מתח פנימי חריף. הנשיא לשעבר יצחק בן צבי עזר ותמך והקים להם את השכונה בחולון. שם נמצא שומרונים ישראלים לכל דבר, דוברי עברית, משכילים ובעלי תפקידים. מהצד השני בהר גריזים נמצא שומרונים שקשרו את חייהם גם עם הפלסטינים, דוברי ערבית וחיים במציאות של עימות ישראלי-פלסטיני.
לא קל להיות שומרוני בימינו. מציאות פוליטית שברירית באזור של עימות לאומי, חיים מודרניים חילוניים שנושבים מהמערב וצורך פנימי דחוף לשמר מסורת עתיקה אחרת הכל ייעלם. איך עושים את זה? לשומרונים הפתרונים. אולי מבחינה זו היהדות הראתה שכוחה בגמישותה ובפרשנויותיה לאורך הדורות.
הערב יורד ואני חוזר חזרה. מההר למישור. מארץ שומרון למדינת המישור. השמש השוקעת במערב מסנוורת אותי יותר מתמיד. העולם שם במזרח הקרוב, בשומרון הוא מדהים ביופיו ורווי בהוד של דורות. תודה לשומרונים שמזכירים לי שעולם הרוח והאדם כל כך מגוון וכל כך צבעוני.
טיפ לסיור
לפני ביקור אצל השומרונים מומלץ לקבל אישור בטחוני מצה"ל. בהר גריזים הגיעו לגן הלאומי (בתשלום) ולמוזיאון העדה (בתשלום). חפשו גם את התצפית אל קיברו של יוסף. אם חשקה נפשכם ביין בוטיק משובח קיפצו ליקב הר ברכה הסמוך.